2020 mijn, oftewel onze resultaten!

De titel van deze blog spreekt over ‘onze’ resultaten. Dat komt niet omdat ik mezelf zo belangrijk vind dat ik mezelf als wij presenteer, maar omdat ik als  ik terugkijk naar 2020 vooral zie dat ik heel veel samen gewerkt heb. Samen ontworpen, gemaakt en gerealiseerd. Echt mooie toffe projecten heb ik gedaan. En ook privé was het belangrijk om samen te leven en te werken.  Ik heb een paar fotocollages gemaakt van 2020.

Persoonlijk
In 2020 werkte ik wekelijks in mijn atelier ( insta @beeldgedachten). Ik schilderde, tekende en leerde langzaam maar zeker meer over het gebruik van kleuren en expositie. Ook kwam er een deeltijd gezinslid bij, de zus van de Regenboogprins. Twee-wekelijks logeert zij momenteel het weekend bij ons.
We hadden een topmoment in juli toen onze pleegzoon  zijn basisschool afrondde, we waren zo trots en we hebben van september tot en met december keihard gewerkt om hem te helpen wennen aan de middelbare school.  Dankbaar ben ik voor de stabiliteit en liefde van zijn eerdere pleegmoeder, het contact met zijn moeder, zijn individuele begeleider, en de hulpverleners die mee helpen om de levens van alle gezinsleden draagbaar te houden. Ook zijn er mijn ouders, die ons wat meer nodig gaan hebben de komende tijd. En tenslotte mijn zus, zwager en neefje, met wie we ontspannen momenten hadden in ons huisje op de prairie van Giethmen.

Hogeschool

Qua werk was ik de eerste helft van het jaar volop aan het werk op de CHE, als coördinator van twee Kunstminors , talentdocent en docent creativiteit en als creatieve valorisator voor het lectoraat Jeugd en Gezin. Ik ontwierp samen met studenten en Theater Cultura Ede een klein festival. Ik ontwierp met en voor Martine Noordegraaf  de opzet voor de site Gedeeld Opvoederschap en zorgde dat deze site tot stand werd gebracht en maakte in opdracht van haar een Theaterlezing  passend bij het onderzoek dat het lectoraat heeft uitgevoerd. Het was zo rijk om samen te werken met kwalitatieve kunstdocenten en gemotiveerde studenten, met de fantastische illustrator Jedi Noordegraaf (studiovandaar.nl), kunstenaar Hanna Maas, en vormgever Marianne de Fouw, film duo Art en Anne-Sophie van Grondelle (van Dyedinthewoolfilms.nl) , met ouders en pleegouders en gezinshuisouders. Regie orgaan Sia gaf een compliment aan het lectoraat waaruit bleek dat de creatieve valorisatie een sterke toevoeging was aan het hele onderzoek:

Hartelijk dank voor het toezenden van de helder beschreven eindrapportage van RAAK-publiek project ‘Jouw gezin, mijn zorg’. We hebben de rapportage met veel plezier gelezen…….In het oog springt de samenwerking met kunstenaars en de creatieve vormen van output om doorwerking te bevorderen, zoals de theaterlezing..’

Eigen projecten

Naast mijn werk voor de CHE ging ik in 2020 ook meer tijd besteden aan mijn eigen makerschap en aan mijn bedrijf. Ik verkleinde mijn contract bij de hogeschool zodat er daadwerkelijk ruimte ontstond. Eind 2019 presenteerde ik mijn expositie (insta @eenbijzondergewoonleven) met foto’s van ons leven als pleegouders. Dat was de eerste stap om de wereld van pleegzorg voor een grotere groep bekend te maken. Ik bood mensen een inkijkje in het leven van een kind dat bij andere ouders opgroeit dan zijn eigen vader en moeder. De expositie heeft op vijf verschillende plekken gehangen, dus ondanks Corona, toch een mooi jaar gereisd. Het duo Boter bij de Vis maakte een paar liedjes bij de tentoonstelling en zo werden verhalen, foto’s en muziek verbonden. Het smaakte naar meer. Dat vond Vitree (www.Vitree.nl) ook. En zo ontstond het project Engage the Village‘,  een kunstproject waar eigen verhalen van kinderen, ouders en pleegouders en netwerk daaromheen de hoofdrol hebben en we de veerkracht die ontstaat, dwars door alle complexiteit, willen laten zien.

Dit allemaal nog eens lezend merk ik dat ik echt heel erg tevreden ben over het afgelopen jaar.  Ik heb m’n eigen pad gevolgd, met mijn passie en talent, ik heb dat niet in m’n eentje gedaan, maar samenwerking gezocht met mensen die dezelfde passie en andere talenten hadden. Ik ben trouw geweest aan de ankers in mijn leven, mijn lief, de Regenboogprins, mijn familie en vrienden. Ik heb kansen gekregen en ze aangenomen en ik heb samen met anderen kwaliteit geleverd.
En de Corona? Die was er jammergenoeg ook en stuurde regelmatig alles in de war, maar gelukkig heb ik telkens voor het leven gekozen, het doorgaan met wat belangrijk is, door moeilijke momenten  aan te gaan en door het blijven zoeken naar wat voor iedereen met wie ik samenleef en werk waardevol is. Dat kan. En ook op een verantwoorde manier, dus met inachtneming van de maatregelen. (En dat was nou het enige woord wat ik niet had willen opschrijven, maar daar kom ik dan dus niet onderuit.

Ik wil iedereen bedanken die dit jaar in mijn leven was, die mij kansen gaf, die mij vertrouwde,  die van mij houdt en die met me lachte, huilde en speelde. Ik heb je misschien niet genoemd, maar als je me zou zeggen ‘ en weet je nog dat..’ dan zou ik glimlachen en ook die herinnering willen opschrijven. Ik wens jou voor 2021 een inspirerend, rijk, wijs en vooral SPEELS jaar.

Charissa

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.