De dominee speelt.

‘Spreek die tekst eens uit als een glazenwasser? En nu als een beer? En beeld wat je zegt eens uit?’ Ik ben uitgenodigd bij een werkgemeenschap van zo’n 20 predikanten die  met theater aan het werk willen.

Zoals altijd heb ik er zin in. Enkele vrouwen en veel mannen staan in het begin in een onwennige kring. Het is ook wel een behoorlijke omschakeling van ‘praten om de tafel’ naar ‘spelen in een kring’. Maar al gauw krijgt de groep er lol in en ontstaat er een net zo speelse als toegewijde sfeer. Er wordt gespeeld met taal en ieders lichaam doet mee. Het is soms moeilijk om wanneer het lichaam in beweging als vanzelf de goede toon biedt, hetzelfde te bereiken als je alleen je stem hebt en minder gebaar. Een predikant heeft luisteraars van allerlei leeftijden en vaak vragen die luisteraars verschillende dingen van dezelfde persoon. Tussen de oefeningen door, zijn we samen op zoek naar wat geïntegreerd zou kunnen worden.

Als laatste laat ik de groep een unieke theatervorm zien, ontwikkeld door Lotte van den Berg en getoond en beleefd in haar productie ‘dying together’. Via opstellingen in de zaal doet iedereen mee. als representant in een waargebeurd verhaal. Waar de sfeer eerst uitbundig was, is ie nu ingetogen en bezinnend, geraakt ook soms.

Ik ben benieuwd of deze vorm, die zeker liturgisch is, te ver uit de comfortzone is van de predikanten en hun gemeentes. Voor een aantal wel. Maar enkele predikanten zie ik nadenken en één van hen komt naar me toe achteraf en wil er zeker iets mee doen. Ik ben benieuwd, misschien word ik  wel uitgenodigd daarbij te zijn. Het was een bijzondere bijeenkomst met mensen die een beroep hebben gekozen, zo rijk en tegelijk zo gecompliceerd.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.