Diamantjes en high fives?

De regenboogprins krijgt in zijn klas diamantjes voor alle goed gedrag dat hij laat zien.  De behaviouristische leertheorie ligt achter deze onderwijsvisie.  Als we thuis met elkaar praten over hoe het gaat op school zegt hij vaak als het niet zo goed ging, ‘ vindt de juf mij dan nog steeds lief?’ In het hoofd en hart van de regenboogprins heeft zich de vraag genesteld dat als je je niet goed gedraagt, je niet meer lief gevonden wordt. De regenboogprins is hier bang voor. Hij heeft weinig vertrouwen in wie hij is als persoon.

Ik vraag me af wat er zou gebeuren als in alle omgevingen waar de prns is de dag zou beginnen met de bevestiging van wie hij is. Namelijk een geliefd en gewenst mens, dat briljant is. Dat hij er mag zijn, ook in zijn ‘anders dan anderen’ zijn.

Door goed gedrag worden we geaccepteerd door de maatschappij, we kunnen dan samenleven met anderen. Door de bevestiging van wie we zijn in onze uniekheid, krijgen we vertrouwen in onszelf.  Ik ga de bovenstaande video nu naar de lieve juf van de regenboogprins appen. Ze gaat er vast iets goeds mee doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.