Gedeeld opvoederschap vanuit Tibetaans perspectief.

De term ‘Gedeeld opvoederschap’ leerde ik kennen door mijn betrokkenheid bij het lectoraat Jeugd en Gezin van de Christelijke Hogeschool Ede. Het begrip wordt veel gebruikt als het gaat om gezinshuizen en pleegouders die kinderen opnemen die om allerlei redenen (tijdelijk) niet bij hun ouders kunnen opgroeien. De laatste jaren ontstaat er steeds meer inzicht binnen de jeugdzorg dat samenwerking tussen gezinshuisouders/pleegouders en ouders een belangrijke factor is voor rust en veiligheid voor het kind, waardoor het zich weer verder kan ontwikkelen.
Op dit moment lees ik ‘Het boek van vreugde’ van de Dalai Lama, Desmond Tutu en Douglas Adams. Een boek dat langzaam gelezen wil worden.

Bijzonder is dat ik in het eerste hoofdstuk het perspectief van de Dalai Lama op zijn ballingschap las. Desmond Tuti vraagt hem waarom hij geen sacherijn is geworden. De Dalai Lama antwoord daarop dat hij als hij alleen vanuit zijn eigen perspectief had gekeken naar de wereld om hem heen, hij dat waarschijnlijk wel was geworden. Maar hij keek verder. En hij zag dat er meer mensen, meer landen, meer groepen was overkomen wat hem was overkomen. Hij leerde om  verder te kijken dan vanuit wat hem zelf overkwam. Hij leerde dat hij liefde kon ontvangen en geven op de plek waar hij woonde, ook al was dat niet zijn vaderland.
Hij zei: ‘ Een Tibetaans spreekwoord zegt Overal waar je vrienden hebt, daar is je vaderland en overal waar je liefde ontmoet, daar is je thuis. En iedereen die ouder is dan jou en jou liefde schenkt, is je ouder!’

Ik las de woorden meerdere keren. Het perspectief is niet het perspectief van een op het individu gerichte cultuur, zoals de   cultuur waar ik deel vanuit maak.  Het perspectief van de Dalai Lama doorkruist het eigenaarschap, het bezit van kinderen. En het geeft ook ouders de gelegenheid om niet alles te hoeven kunnen. Je kunt je ouderschap met heel veel anderen delen als je je open stelt voor wat zij jou willen geven. En je kunt je kinderen leren om liefde en vriendschap te herkennen, door de liefde en vriendschap die je geboden wordt te ontvangen. Eigenlijk is de visie van de Dalai Lama het toppunt van gedeeld opvoederschap!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.