Inspiratie van de regenboogprins voor patroondoorbreking.

Alternatieve kruiswoordpuzzel

Tijdens de 40-dagen-tijd blog ik over burgerlijke ongehoorzaamheid en initiatieven van kunstenaars om gedachten, regels en patronen te doorbreken. De regenboogprins is een van mijn grote inspiratiebronnen, en inmiddels is hij dat niet alleen voor mij, maar ook voor veel anderen. Gisteren maakte hij voor het eerst zijn eigen kruiswoordpuzzel. Bekijk voor je verder leest even heel goed naar de foto; welke regels doorbreekt de regenboogprins?

 

 

1. Ik heb geleerd; de maker van de puzzel weet alle antwoorden. De regenboogprins vindt het leuk om de antwoorden samen te verzinnen. We ontdekken zo steeds meer mogelijkheden.

2. Woorden lopen van boven naar beneden en van links naar rechts. De regenboogprins heeft daaraan toegevoegd (zoals Escher hem dat heeft geleerd) dat je ze ook van rechts naar links en van beneden naar boven kunt invullen. Het geeft het geheel een spannende dimensie.

3. Als je de kruiswoordpuzzel eenmaal hebt gemaakt is het klaar. De regenboogprins vindt het leuk om daarna nog zeker twee keer te spelen alsof je hem nog nooit gemaakt hebt. We gebruiken dan ook geen pen om m in te vullen, maar doen de puzzel mondeling en blijven zo al spelend woorden en synoniemen leren.

Meer mogelijkheden ontdekken en onderzoeken, spanning en uitdaging en spelenderwijs ontwikkelen en leren. Het zijn termen die ik in mijn opleiding en mijn werk dagelijks lees. Maar zelden zie ik ze zo goed in praktijk gebracht door mensen als door de regenboogprins. Wat een fantastische leraar creativiteit en omdenken heb ik in mijn huis wonen.

Wat is nou de link naar burgerlijke ongehoorzaamheid? Misschien is er geen directe link naar burgerlijke ongehoorzaamheid, maar er is wel een link naar het leren zien dat wat ‘normaal’ is, niet perse goed hoeft te zijn. En dat je, als je daarachter komt, het patroon kan doorbreken. Dat er misschien wel veel meer en andere mogelijkheden zijn om het goede leven te leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.