Op de avond voor rokjesdag..

Donderdagavond 20.00 druppelen ze binnen met chocola en wijn onder hun armen. Sommige mensen kennen elkaar, maar iedereen kent mensen niet.  Namen worden uitgewisseld en daar laten we het ook even bij. Want deze avond begint niet met het uitwisselen van gegevens, en ook niet met het bespreken van wie er morgen een rokje zal dragen, maar met twee verhalen over bezieling en hoe die soms ergens in ons zich zachtjes teruggetrokken heeft. Wachtend op een kans om zich opnieuw te openbaren.   Na de twee verhalen uit ‘de verhalenkathedraal’ blijft het even stil voordat de eerste verteller begint.

verhalenkathedraal_grijs2

Dan lijkt het alsof een trein op weg gaat want na de eerste verteller rolt  de avond zich als vanzelf uit en buitelen de verhalen over elkaar heen. Het ene verhaal roept het andere op. Plotseling komen mensen er achter dat ze op dezelfde school hebben gezeten. Bijzondere ervaringen met kinderen passeren de revue. Het vermogen van kinderen, om in de ogen van een ander te rusten, is iets wat we als volwassenen misschien wel kwijtgeraakt zijn. Maar dat de ogen van de ander ons kunen laten weten dat we gewenst zijn en dat dat belangrijk is voor ons bestaan weten we zeker.

Via  de roeisport,  de arts, de heelmeester, het theater, het orgel, de naaimachine en de kunst komen we  bij het begrip schoonheid.  Schoonheid is iets wat we allemaal kennen, op totaal andere wijze.  Het is ook iets dat ons energie en blijheid geeft.

Er zijn momenten in je leven dat alles op zijn plek valt.

Soms ben ik gewoon ver weg van wat me bezield.

raar dat dingen uit het verleden, die je in principe achte je gelaten hebt, toch kostbaar zijn.

Aan het einde van de avond weten we niet precies wat iedereen in het dagelijks leven doet, maar we weten wel dat onze levens meer met elkaar verbonden zijn dan we in eerste instantie dachten. Eigenlijk zijn er ontelbare connecties. Dat weten we natuurlijk wel, maar nu ervoeren we het ook. En dat is nou precies de kracht van verhalen vertellen. Gewoon in een huiskamer of aan de keukentafel gebeuren kleine wonderen. En dat is mooi om mee te maken op de avond voor rokjesdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.