De brief.

Zaterdag 25 september. Met Engage the Village zijn we aanwezig in Netl, de wildste tuin van Nederland. Simone, van Zogemaakt, en ik. We vullen drie grote tafels met allerlei materiaal. De kinderen kunnen Leporello ‘s maken en brieven schrijven of kaarten. De Leporello mag direct mee naar huis. De briefkaarten worden met adres erop bij mij ingeleverd. Die worden ergens dit jaar verstuurd naar de adressen die op de brief staan. Met grote aandacht worden tekeningen, collages en korte zinnen gemaakt.
Ik ben altijd al geïntrigeerd geweest door brieven. Er staat op onze zolder nog een oude doos vol brieven die ik heb gekregen van vriendinnen en vrienden en geliefden. Eens in de zoveel tijd zoek ik ze op en lees ik ze. Het zijn geelgeworden schatten. De handschriften, de tekeningen, de woorden. Ik had het niet willen missen.
Toen ik gisteren thuiskwam dook ik in de SEE ALL THIS, een kunstmagazine dat ik graag lees.
En heel toevallig stonden daar meerdere artikelen in over ‘De brief!’ heel wat kunstenaars hebben vanuit het thema ‘brieven versturen’ gewerkt. Zo projecteerde kunstenaar Jitish Kallit (1974) een brief van Ghandi aan Hitler op een muur van mist waarin hij hem vriend noemde en vroeg geen oorlog te starten. En maakte Abdullah al Saadi de tentoonstelling ‘brieven’ naar aanleiding van de post die hij kreeg van zijn analfabete moeder. Deze post bestond uit een steen, of bijvoorbeeld een oude kam bij zijn voordeur. Ieder voorwerp had zijn eigen betekenis.

Brieven brengen boodschappen naar degene die de brief ontvangt. En anders dan digitaal, is dit een tastbare boodschap.
Ik ben geïnspireerd door de ideeen van de kinderen en door de kunstenaars waarover ik later las.  Ik bedacht me dat je im voorwerpen zo ook hele toffe geheime boodschappen kan versturen. Bijvoorbeeld naar je opa en oma, of familie die je niet zo vaak spreekt. Of vrienden. Misschien jij ook?

Het was een mooie dag gisteren, vol plezier en fun! En ergens dit jaar ontvangen alle pleeg- en biokinderen die ik gisteren ontmoette een mooie kaart door hen zelf geschreven en getekend, aan henzelf. Als je nog wat meer wilt zien van wat ze hebben gemaakt, kijk dan even op Instagram @engagethevillage .

 

 

2 reacties op “De brief.”

  1. Marjolein schreef:

    Ik heb ook nog een doos met brieven en kaarten Charissa. Een heel aantal daarin komen van jou. Soms vele jaren oud. Kostbare schatten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.