Wees moedig

Vandaag postte een vriend de volgende foto op zijn Social media.  ‘Bingo!’ dacht ik. Het thema ‘moed’ kwam me tegemoet dit jaar. Want het was een weerbarstig jaar. Een jaar waarin ik optrok met moedige mensen, die ondanks weerstand en tegenstand zichzelf kwetsbaar opstelden om gelijkwaardigheid te bevorderen. Maar ook een jaar waarin ik me geconfronteerd voelde met vastzittende systemen.  Het vergde moed om iedere keer weer op de bres te staan voor mensen die als minder of kwetsbaar worden gezien. Mijn eigen Regenboogprins hoorde daar ook bij.
Het leuke aan dit plaatje vond ik dat het verschillende soorten moed beschrijft waaraan de lezer zichzelf kan meten. Toen ik het las had ik direct verschillende associaties met gebeurtenissen in mijn eigen leven en in de samenleving.  Ben ik moedig genoeg? Vroeg ik mijzelf af. In sommige dingen zeker. Die zijn zo diep geworteld dat ik me stevig genoeg voel om bij weerstand en moeilijkheden hieraan vast te houden. Daar is het bijna ‘ hier sta ik, ik kan niet anders’. Maar bij andere types twijfel ik. Je emoties onderkennen zonder schuld of oordeel?
Met name door de klimaatcrisis en de afgelopen verkiezingen merk ik dat ik een sterke drang heb om mijn gevoelens positiever te maken dan ze zijn. ‘Misschien valt alles mee’ op die gedachte betrap ik mijzelf regelmatig. Ik wil er verschrikkelijk graag in geloven dat deze gedachte waar is. Maar als ik mijn gevoelens niet eerlijk onder ogen kom, zal dat ook mijn morele moed  en mijn spirituele moed beïnvloeden. En het zorgt er ook voor dat ik geen kennis ga opdoen over wat nu belangrijke keuzes zijn. Want ik ben bang dat het allemaal helemaal niet meevalt. Dus voor mij is het nu zaak om emotionele moed te hebben. Moedig mijn angst en zorg onder ogen komen en me te verdiepen in wat er nu belangrijk en nodig is. Gelukkig ben ik moedig in het ‘mijzelf’ zijn. Dat helpt om escapegedrag te onderkennen en aan te pakken.

 

 

4 reacties op “Wees moedig”

  1. Bea Jongsma schreef:

    Mooi thema en mooie conclusie. Moedig genoeg om jezelf te zijn.
    Op een gebouw, aan de rand van onze woonwijk, heeft een tijd het woord ‘Courage’ gestaan in grote rode letters. Dit raakte me altijd positief als ik er langs kwam. Het herinnerde me aan alle EMDR sessies waarbij ik aan het begin altijd boven aan een blaadje het woord ‘MOED’ schreef. Dat had ik nodig om door al mijn weerstand, angst en verdriet heen te gaan.
    Dat woord op dat blaadje hielp mij enorm. En met een glimlach zag ik dat woord vaak als ik richting mijn huis liep of fietste. En toen Courage niet meer op het gebouw stond, had ik het in mezelf verankerd. Het blijft mijn dierbaarste woord.

  2. Nynke 🎈 schreef:

    Heel mooi Charissa! En Bea.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.