Engage the Village

Engage the Village is een creatief en duurzaam project om verhalen van veerkracht en hoop uit de wereld van pleegzorg en gezinshuizen vanuit vier verschillende belevingswerelden op te halen, te verwerken in creatieve producten en deze te delen met de samenleving.

Verhalen van veerkracht en hoop
In 2021 ‘reizen’ kunstenaars van Broedgebied online en offline het hele land door om naar verhalen te luisteren van pleegkinderen, hun eigen ouders, pleeggezinnen en hun netwerk, en de eigen kinderen van pleegouders. Tijdens creatieve meet ups, worden de verhalen samen met de kunstenaars omgezet in liedjes en podcasts die voor iedereen te beluisteren zijn. Zo brengen we de verhalen van veerkracht en hoop uit de wereld van pleegzorg dichter bij de samenleving.

Het projectplan kun je hier lezen:
Projectplan Engage the Village broedgebied

Podcasts:

In aflevering 1 vertellen 5 jongeren tussen de 10 en 16 jaar hoe het is als je een pleegbroer of zus hebt.

Aflevering 2: Jongeren tussen de 18 en 3o die terugkijken op het leven met pleegbroers en zussen.

Aflevering 3: Pleegkinderen tussen de 10 en 13 die vertellen over hun leven.

Aflevering 4: Pleegkinderen tussen de 18-20 die vertellen over hun leven.

Aflevering 5: Een potpourri van creatieve producten en interviews die eigen kinderen van pleegouders hebben gemaakt.

Aflevering 6: Twee moeders vertellen over hoe het is als je er voor kiest je kinderen uit huis te moeten plaatsen.

Ook zijn er een aantal videoclips gemaakt:

  1. Boter bij de Vis schreef het liedje ‘Hier blijven’ op basis van verhalen van Charissa en haar pleegzoon De Regenboogprins. Hij speelde samen met zijn pleegvader in de volgende clip:

    2. Samen met een aantal eigen kinderen van pleegouders en gezinshuisouders formuleerden we tips voor andere broers en zussen van pleegkinderen:

    3. Kika Treep schreef het liedje ‘Kabeltrui’ naar aanleiding van een workshop songwriting voor eigen kinderen van pleegouders, de kinderen die de input voor de tekst hadden geleverd spelen mee in de video-clip:

    4. Andre van Egmond schreef het liedje ‘Op avontuur’ als een ode aan de talenten die pleegkinderen hebben naast het talent om hun broers en zussen te helpen.

    5. De Droominee Rik Zutphen schreef een Spoken Word voor ouders van uithuisgeplaatste kinderen. Siobhan, wiens dochter deels opgroeit in een pleeggezin, werkte mee: