De kunst van het kerst vieren

Het was al laat. ”Kom schiet nou op!” riep iemand. Met grote haast holde iedereen naar buiten, naar de auto’s. Het was de hoogste tijd om naar de kerstnachtdienst te gaan! En zoals altijd was de jongste zus haar hakken kwijt, zocht de op 1 na jongste zus nog naar een sjaal, was tante net op de valreep ook aangekomen, terwijl pa voor zijn gevoel al uren buiten op iedereen stond te wachten.

Kerst. Zoals elk jaar rolt iedereen vanuit zijn en haar eigen drukke leven weer het festijn in. Op zoek naar even rust en kunnen genieten van gezelligheid. Maar kunnen ontspannen en gezellig kerst vieren is soms nog een hele uitdaging! Ongeacht of je nou gezellig gaat eten, samen koffie gaat  drinken, spelletjes gaat doen, films gaat kijken, of de kerst doorbrengt in Parijs; er zijn genoeg dingen die mensen in hun gedachten meenemen, zoals een ziekte die een rol speelt, of iets zorgelijks wat in het vooruitzicht ligt. Dat maakt dat het nog maar de vraag is of het gezellige dagen zijn. Als ik voor mezelf spreek, vind ik het soms moeilijk om los te laten, uit de drukte te komen, en echt bewust de kerst mee te maken. Laat staan te vieren.

Los van de drukte en zorgen uit mijn eigen leven en uit de levens van mensen dichtbij, komt daar nog bij dat ik mij verbonden voel met de christenen ver weg, die wonen in gebieden waar kerst vieren niet mogelijk is. Zij moeten vrezen voor hun leven. Het is een ongelooflijke werkelijkheid die ik niet kan bevatten, maar enkel vanaf een ongemakkelijk veilige afstand zo af en toe van hoor en voor kan bidden.  Een kerst met wereldwijde vrede is voor zover ik weet nog niet voorgekomen.

En toch, de engelen zongen ooit ‘vrede op aarde’ als een eerste kerstwens…

En toch, tijdens deze kerst waren er momenten waarvan ik geloof dat ze wereldwijd in vele huizen voor zijn gekomen en waar ik goede hoop uit put. Momenten van geluk. Je zag mensen elkaar aankijken en genieten van het goede, van het geluk van samenzijn en lekker eten. En het zijn deze momenten in het leven van alledag die het leven goed maken. Momenten die ons doen beseffen dat er veel goeds is in deze wereld. Zoals het kunnen samenzijn met familie en geliefden.

Het is dat ik geloof in het goede en dat het goede uiteindelijk overwint, wat voor mij maakt dat kerst echt te vieren is middenin een wereld die worstelt. Juist daar middenin. Ook al is het soms een hele kunst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.