Niet perse ontspannend voor je vakantie, maar toch onmisbaar.

Een lang verzwegen oorlogstragedie wordt eindelijk verteld. De Jodenverraadsters is het waargebeurde verhaal van de Joodse Ans van Dijk en Rosa Roozendaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen tot een hels dilemma; andere Joden verraden of zelf gedeporteerd worden. In tijden van oorlog worden slachtoffers soms daders en maken onmenselijke keuzes tussen verraad, vrijheid en relaties. Met verstrekkende gevolgen.

De Jodenverraadsters is geschreven en geregisseerd door theatermaker Helmert Woudenberg. De cast bestaat uit onder andere: Myrthe Burger, Maarten Wansink, Anneke Blok, Anna Raadsveld en Jaap Spijkers.

Een vijfdelig podcast-drama van Palentino Media, de NTR en NPO Radio 1. Mede mogelijk gemaakt door het NPO-fonds.

Ik heb de hele serie geluisterd, plus het interview met Helmert Woudenberg. Sowieso is het fijn dat het een theatermaker is die de werkelijkheid heeft omgezet naar een hoorspel. Theatermakers ordenen emoties, situaties en verhalen op zo’n manier dat de luisteraar gedwongen wordt om zelf te denken. Theatermakers zijn als geen ander bereid om tegenstrijdigheden te laten bestaan.
Dat gebeurde ook met mij als luisteraar. Waar ik, voordat ik de serie en het interview beluisterde me afvroeg of ik het zou kunnen verdragen te horen dat deze vijf vrouwen verraders waren, vroeg ik me tijdens het luisteren meer en meer af wie deze vrouwen waren en wat ik zelf zou heb en gedaan. Precies wat de theatermaker wilde bereiken; Zwart en wit bestaat niet (ook al doen we af en toe alsof dat wel zo is).
Het levensverhaal van Helmert Woudenberg komt naar voren in het interview dat erbij is en gaf me nog een sterker begrip van zijn keuze om deze serie te maken.
Ik raad hem iedereen aan om te luisteren.

Als je ervan houdt om in de vakantie eens goed na te denken over levensvragen en ziel perikelen en menselijke keuzes, dan zeker ook dan!

https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-jodenverraadsters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.