Zandverhalen in Elburg

Zand is er, maar liefst 4000 kubieke meter uit het Markermeer is door 35 kunstenaars omgezet in drie hallen vol sculpturen  die oud- en nieuwtestamentische verhalen vertellen. En wat de interpretatie van deze verhalen voor invloed had op Europa.
Aad Peters, de samensteller en eigenaar van de tentoonstelling in Elburg, is een verhalenverteller en dat merk ik als ik langs de beelden dwaal. Oude deuren, knokige olijfbomen, koffers, vioolkisten, horens van dieren, geweien, oude huiden, flessen (met geesten daarin?) liggen half verborgen in het zand. Het is alsof de wind net zo lang tegen de zandkorrels heeft geblazen tot het verleden zich via de voorwerpen en reuze sculpturen Openbaarde. Maar nooit helemaal want een deel blijft verborgen in het duin.

Mijn lief loopt langs de sculpturen en vertelt de Regenboogprins de verhalen. Die probeert alles te zien en te onthouden en is na een uur verzadigd en vol maar schrijft uiteindelijk in het gastenboek dat het ‘super’ was.

Voor mij zijn er vandaag drie dingen die er uitspringen. Een sculptuur van God (of was het een engel?), met het uiterlijk van een elf uit Tolkien, het Avondland en de Olijfbomen. Het is teveel om in een blog te beschrijven, daarom wordt het een reeks van drie.

De tentoonstelling is bijzonder en het waard om te bezoeken, misschien een paar keer, zodat ik de gelaagdheid kan leren kennen.

Voor mij was het bijzonder om de kleine kunstenaar in mijn huishouden te zien kijken naar de gecreëerde wereld van de grote kunstenaar. Dit was namelijk de persoon die het schilderij ‘de spin en de flamingo’ van de Regenboogprins heeft gekocht.  De creatiewereld van twee mensen raakten elkaar daar in die hal in Elburg.

Meer weten? Check de site:

Home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.