Zaterdagmiddag, de vleugelnootboom.

245F0F3A-FC29-4A1C-BC16-8E972CF05C40Lekker er op uit. In de auto om de Romeinen te volgen kom ik in Woerdens bebouwde kom in de file. Een file vol veteranen omdat er een veteranendag is. Lichte paniek. Geen zin hierin. Zodra het lukt de file uit, rechtsaf richting… eh.. Bodegraven.

Bodegraven, dat is waar de twee Esthers van mijn werk wonen. En ooit een zoon van een dominee die stage liep op mijn toenmalige werk. Verder roept Bodegraven geen enkele herinnering op. Ik kom aan in Bodegraven. Ik parkeer de auto. De regen valt ondertussen traag uit de lucht en stopt niet meer. Ik loop. Passeer een kapper, een kringloopwinkel, een kerk. ‘Treedt binnen door dit voorportaal ter Godgewijde tempelzaal. Aanschouwt de lieflykheen  des Heeren, wilt in geloof Hem needrig eeren’ staat er boven een deur van de kerk. Ik loop verder, passeer opnieuw een kapper en wat later nog een barbershop en ook nog een kerk. Ik loop over een mooi bruggetje en constateer dat ze ook een tapasbar hebben. En een kaasmuseum? Oh ja, Bodegraven ligt natuurlijk dicht bij Gouda. Dan ben ik het centrum al weer uit en passeer nog een kapper zie ik in mijn rechterooghoek. Ik loop terug naar de auto en koop onderweg een paraplu omdat het nog steeds regent. Tja.. Bodegraven.

Als ik voor de auto sta valt mijn blik op een boom. Een prachtige boom bij het water. Dik en beschorst staat hij daar geworteld in de grond. Ik loop er naartoe en kan mijn paraplu sluiten onder het stevige groene bladerdak. Wat een mooie boom. Ik kijk naar het bordje dat iemand erbij heeft geplaatst. Het is een vleugelnootboom. Een boom waar er niet zo heel veel van zijn in Nederland. Ik heb deze boom in ieder geval nog nooit gezien. Het voelt goed, daar onder die vleugelnootboom in Bodegraven. Weg van alle drukte, weg van alle veteranen in Woerden. Ik ben gewoon even lekker alleen onder de vleugelnootboom. Er staat ook een bankje. Daar ga ik op zitten. Ik adem.

Als ik thuis kom zie ik op internet dat er ook een vleugelnootboom bij het Rijksmuseum in Amsterdam  staat. Wie weet.. als ik nog eens wat adem nodig heb op een andere zaterdagmiddag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.