Bijna 14 – puber(eigen)wijsheid van de Regenboogprins

Als we thuiskomen van vakantie staat er een grote doos op de eettafel. ‘Van Dijks boeken’ staat er op de buitenkant. Bizar dat ik zelf zo’n 40 jaar geleden ook al mijn schoolboeken bij ‘Van Dijks boeken’ bestelde. Ik vraag me af in hoeverre het 2e jaars onderwijs is veranderd.

De Regenboogprins wil gelijk gaan kijken. ‘Maar het is nog vakantie’ protesteer ik. Hij kijkt naar mijn lief. Die snapt de Regenboogprins helemaal en dus ga ik ook overstag. Lief en ik gaan even met de hond wandelen en onze pleegzoon pakt ondertussen de doos  uit.
Als we thuiskomen zien we een berg boeken op de tafel liggen en zit de Regenboogprins met grote aandacht in het biologieboek te lezen.Hij begint direct te praten. Dat hij het prima vindt dat er mensen in het boek staan, maar dat het toch echt niet kan dat die naakt zijn. Dat ze gewoon bloot op de foto zijn gegaan. En dat het toch niet nodig is dat er ook nog in staat dat je piemel omhoog kan staan. Een beetje lachend, verontwaardigd maar toch ook zeer geïntrigeerd en een beetje betrapt kijkt hij mij aan.
Ik probeer  uit te leggen dat ze in jaar twee waarschijnlijk de seksualiteit gaan behandelen met biologie (dat had ik immers 40 jaar geleden ook), maar de prins draait niet bij. Foto’s oké, maar niet zonder kleren.
Ik herinner me een moment in een huiskamer tijdens een familiebijeenkomst, waar een jongen van veertien schuin tegenover mij op de bank zit. De televisie staat aan, het geluid is uit. Er is reclame  en ik kijk gedachteloos naar de spots die passeren. Ook de jongen van 14 kijkt. Plotseling zie ik een nieuwe Fa-reclame. Een prachtige jonge vrouw met ontblote borsten duikt in het water. Onder water blijft de camera haar filmen. Ik vind het wel mooi.
Dan zie ik dat er bij de jongen iets anders gebeurt. Ik zie  de verwarring op zijn gezicht. Hij kijkt schichtig om zich heen. ‘Nou ja!’ Zegt hij dan op een toon van ‘dat kan toch niet’ ? Niemand reageert omdat iedereen met elkaar in gesprek is en van het moment niets meekrijgt.’Nou ja!’ Zegt hij nog een keer. En dan is het moment voorbij en is er weer gewoon kattenvoerreclame.

Tja, als je bijna 14 bent krijg je inmiddels voor de zoveelste keer seksuele voorlichting bij biologie, alleen nu komt het wel wat meer binnen. En dat het thema dus na 40 jaar ook gewoon nog in het 2e jaar wordt behandeld snap ik ook goed. Ik ben nu alleen nog heel erg benieuwd hoe de lessen zullen worden ingevuld. Ook daar heb ik nog wel een leuke herinnering aan, maar die bewaar ik even voor de blog die ik schrijf op het moment dat die bewuste lessen plaatsvinden.

Maar goed, voor de Regenboogprins is het verhaal rondom seks voorlopig nog dat hij wel wil trouwen, maar geen uitwisseling van speeksel en andere menselijke sappen wil. En hij kijkt mij ongelovig aan als ik zeg dat dat op een dag misschien wel verandert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.