Ik ben een pleegkind, en nu…? (Boek voor tieners)

Een jaar geleden, ontmoette ik haar tijdens het interview dat ik met haar deed voor een podcast. Ze was opgegroeid in een pleeggezin en wilde daarover vertellen. Inmiddels was ze in de 30 en had ze besloten iets te willen betekenen voor jongeren die nu in een pleeggezin wonen. Ze wilde een boek schrijven. En of ze dan mijn pleegzoon daarvoor mocht interviewen. Hij wilde wel.

Gisteravond ontmoette ik haar weer, aan de tafel met mijn pleegzoon, enkele andere pleegpubers tussen de 12 en 18 en Sylvia van de organisatie Triade Vitree. We hadden een gezellige maaltijd en aan het einde kregen wij allemaal het boek!
De schrijfster, Lyona weet precies welke thema’s spelen bij jongeren; bijvoorbeeld dat het soms zo lastig kan zijn om je plek te vinden tussen je ouders en pleegouders, maar ook in je biologische familie en pleegfamilie. Dat je nare ervaringen moet verwerken. Daarnaast beschrijft ze het kader waarin pleegzorgplaatsingen plaatsvinden. Ze schreef het boek speciaal voor tieners en bij  ieder thema heeft Lyona vragen gemaakt die de hen kunnen helpen.

Ik ben geen pleegkind, maar pleegouder en ook op professionele wijze vaak aan de slag in pleegzorgland. Ook voor mij was het leuk om te lezen. ‘Het perspectief van het kind’ komt in dit boek heel sterk naar voren. Wat mij betreft een aanrader voor alle tieners in een pleeggezin. Met name omdat Lyona iedere lezer bemoedigt om trots te zijn op wie hij of zij is.
Ik denk dat niemand dat beter kan zeggen dan zij, juist omdat zij opgegroeid is in een pleeggezin. Zij is als het ware één van hen.

En alle mensen om de tieners heen kunnen die ervaring lezen in dit boekje en het bespreken met wie geen zin heeft in lezen.

Het boek is omlijst met prachtige gedichten en eindigt met vier interviews met jongeren. De Regenboogprins was daar één van. Onder de naam James vertelt hij zijn eigen ervaringen.

 

Wat ik bijzonder vond om in zijn interview te lezen is dat de Regenboogprins ons waardeert, juist omdat wij toen het een tijdje heel moeilijk was, naar hem luisterden en beseften dat wij iets moesten veranderen. Hij leerde toen dat hij ‘gelijk’ kon hebben. Een boost voor zijn zelfvertrouwen.

Het boek is te bestellen via vele kanalen. Het is ‘overal verkrijgbaar’. Als je de titel invult op je zoekpagina, komt het overal naar je toe. Voor de prijs hoef je het niet te laten: 14,- euro. Dus… koop het even en geef het aan de tieners in jouw huis of die je begeleidt.

Lyona zelf kun je vinden op Instagram onder de naam  Lyonaroseofficial . Ze zal het leuk vinden iets van je te horen.

Eén reactie op “Ik ben een pleegkind, en nu…? (Boek voor tieners)”

  1. phw schreef:

    Bedankt Lyona voor dit mooie boek! Als pleegouder merk ik dat de kijk van het pleegkind vaak vergeten wordt.
    Als een volwassen pleegkind zegt: “Met 12 zei ik al dat ik mijn bio-ouders niet meer wilde zien” en dat is dan “vloeken in pleegzorgland”, dan zouden we ons toch echt wel een keer moeten afvragen, voor wie we het toch allemaal doen.

    Hoe meer pleegkinderen zelf gehoord worden, hoe beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.