Mijn geraaktheid door verhalen.

Twee broers worden geboren. De ene werkt hard thuis en doet mee in de traditie van het dorp. De ander echter, heeft spirituele gaven en droomt ervan om de chief van het dorp te worden… De ene ontwikkelt zich gestaag en wordt verder niets over vermeld. De ander bedenkt allerlei streken om zijn droom voor elkaar te krijgen. Hij komt ver en hij leert veel. Hij leert steeds respectvoller om te gaan met het leven om hem heen, de mensen en de dieren.
Uiteindelijk lukt het hem om een geschenk te krijgen dat hij mee kan nemen naar de chief zodat hij diens taak over kan nemen. Echter, als hij thuis komt, is de chief overleden en heeft zijn zoon hem opgevolgd.

Pieter Henket, ‘Partners in Crime’ uit de serie Congo Tales, 2017. © Pieter Henket, courtesy Kahmann Gallery Produced by Tales of Us.

Dit is een van de verhalen uit het boek ‘Congo Tales’ met foto’s van Pieter Henket en verhalen van de mensen uit Mbomo, het regenwoud in Congo. Deze verhalen zijn opgeschreven door Wilfried en Kovo N’Sondé in een fantastisch onderzoeksproject van Tales of Us (www.talesofus.com).
Ik zag de foto’s in 2019 bij de Fundatie in Zwolle en was direct geraakt door de verhalen die uitgebeeld  en verteld werden. Wat me raakte was de spiritualiteit die er in zat. Iets existentiëels. Net zoals in het verhaal van de twee broers, krijgen de hoofdpersonen vaak niet wat ze willen, hun streven mislukt juist vaak. Maar altijd zit er aanvaarding in, en wijsheid. Misschien wel het meest de wijsheid dat je het leven niet kan vastpakken, niet kan controleren. En dat juist in de aanvaarding daarvan, het vermogen om te leven verstopt zit. Ik heb nog niet alle verhalen gelezen, maar ik merk dat dat me raakt. Zowel het streven en het verlangen, als de aanvaarding van wat mislukt.

De expositie en het boek hebben me geïnspireerd en ik hoop dat ik wat van de ideeën kan gaan gebruiken in het Project  ‘Engage the Village’  waar ik nu aan begonnen ben.

Hier kun je meer lezen over de Congo Tales

En bij mij thuis bij een kop koffie kun je het boek met de foto’s bekijken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.