Vrouwendag – deel 2 – wat ik zo leuk vind aan vrouw zijn!

Sommige mensen zeggen dat je het gelukkigst bent als je jong bent, maar ik ben nu gelukkiger. Ik heb een verdomd interessant leven gehad en ik ben van plan om dat zo te houden. Debbie Harry (Blondy)

Wat ik zo leuk vind aan vrouw zijn? Ik had verwacht zo een grote opsomming te kunnen geven, maar er komt even niets in me op. Misschien is het niet zo dat ik het zelf zo leuk en belangrijk vind om vrouw te zijn, ik vind vrouwen gewoon leuk. Ik vind ze interessanter en intrigerender dan mannen. Ja, nu komt er wel inspiratie.
Vrouwen heb ik leren kennen als beste vriendinnen en ook als gemene loeders. Soms zat dat zelfs in een en dezelfde vrouw. Ze zijn mijn zusters in de Heer, alhoewel ik me altijd wat ongemakkelijk voel tijdens christelijke vrouwenbijeenkomsten omdat we daar met z’n allen de liefde voor één man moeten delen. Vrouwen zijn soms ook mijn gehate stiefzussen, als ze vriendelijk met mij praten en achter mijn rug roddelen over ‘wat er allemaal ontbreekt, ongelooflijk irritant en zeker niet professioneel is’.  Ze zijn ijdel. Soms dom, soms intelligent. Soms zijn ze misbruikt en gekleineerd.
Vrouwen die met verve of enigszins beschroomd verdedigen dat mannen de baas moeten zijn in de wereld heb ik nooit begrepen. Mijn oma, mijn tante en mijn moeder leerden me om mijn eigen weg te kiezen (al had mijn moeder daar wel een ideaalplaatje over waar ik nu waarschijnlijk niet aan voldoe). Mijn vriendinnen stimuleerden me m’n eigen weg te gaan. Ze hebben me altijd door dik en dun gesteund. Ik heb genoten van de kracht van vrouwen in Zuid Afrika, als ze dansen en zingen en als ze zich niet laten kisten door armoede en weinig kansen. Ik heb genoten van de gastvrijheid van een Roma-vrouw in Brasov in Roemenie. Ik respecteer vrouwen die nieuwe wegen durven gaan. Dierbaar is mij Navah Tehila, die haar muzikale ziel terugvond en die op 60-jarige leeftijd begon met haar Rabbijn-opleiding en de eerste vrouwelijke Joods Liberale Rabbijn was in Nederland. Knap vind ik vrouwen die directeur worden van een bedrijf of een organisatie. Vrouwen vind ik leuk in alle soorten en maten; als ze hun eigenheid weten te vinden. Ik herinner me van jaren geleden een zeer intelligente vrouw die met rode wangen vertelde over haar proefschrift. Ik herinner me ook de kleine ernstig spastische jonge vrouw die ik leerde kennen in Hongarije, haar blauwe ogen zie ik nog vaak voor me. Ik herinner me een gesprek met een vrouw die twee jaar in de prostitutie had gewerkt. Hoe ze vertelde over het licht in de ogen van jonge prostituees, dat langzaam dooft en hoe de aantrekkingskracht daarmee ook verdwijnt. Ach als ik over andere vrouwen schrijf kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Ik houd van ze in al hun diversiteit. Mijn lieve zus, mijn vriendinnen, mijn facebookvriendinnen, mijn studenten, mijn nichten, mijn schoonzus en schoonmoeder.

Grappige vrouwen vind ik ook heel erg leuk. Zoals Claudia de Breij, Marjon Moed, Annemarie Koopman en Tabitha van Dongen. Ik denk dat ik ook tot de grappige vrouwen behoor, alhoewel, misschien ook wel een beetje tot de intelligente, of nee, de kunstenaars, de moeders tegenwoordig ook, en okay, ik kan ook bijzonder onredelijk en egocentrisch zijn, dus tot de loeders behoor ik ook. En lui en inconsequent. Ik vind namelijk dat mijn man de auto moet bijhouden en schoonhouden en alle technische dingen in huis moet doen, niet zo geëmancipeerd, maar ja. De groep waar ik echt niet meer bij hoor is die van de jonge vrouwen. Dat is voorbij. Maar dat is prima. Ik onderstreep de woorden van Debbie Harry. Kan iemand het niet perse bijzonder vinden dat ze een vrouw is, maar wel gek zijn op de soort? Vast wel, misschien heeft het zelfs wel een of andere gendernaam. Nou, genoeg geschreven over vrouwen voor vandaag!  Ik sluit graag de volgende clip bij voor iedereen die zich niet meer jong, maar wel super interessant en okay vindt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.