De kunst van het kussen.

Al zolang de regenboogprins bij ons woont (inmiddels zes jaar) is knuffelen en kussen een belangrijke taal om te bevestigen dat we graag bij elkaar zijn. In de ochtend krijg ik een kus op mijn wang en mijn mond en een omhelzing. Als hij naar school gaat krijg ik ook een kus. Als hij weer terugkomt opnieuw.
De rest van de dag komt hij vaak tegen me aanstaan of even op schoot zitten. Ook als hij net zijn chocomel op heeft krijg ik een kus. Een natte chocolade kus dan, waarbij het restje chocolademelk dat nog in zijn linker mondhoek zit vakkundig wordt uitgesmeerd over mijn kin. Dit waardeer ik iets minder, maar voor de liefde heb ik dat uiteraard over.
De laatste tijd heeft de prins ook nog andere vormen van kussen gevonden.

Zo heeft hij ontdekt dat hij me kan kussen om me de mond te snoeren als ik boos op hem ben. Dat is een hele vreemde gewaarwording. Terwijl ik praat geeft hij mij kussen precies op het moment dat ik een woord uit wil spreken. ‘Ik vind je heel erg lief’ zegt hij ondertussen.

Ik weet niet zeker of het een truc is, vermoedelijk wel, maar het heeft wel effect.  Ik raak namelijk danig in de war. Ik word bozer omdat ik mijn punt niet kan maken en tegelijk voel ik me ontroert door al die kussen. Meestal hoor ik vervolgens mezelf dan nog wel mijn punt maken, maar het klinkt toch een stuk vriendelijker dan ik eigenlijk had bedacht. De regenboogprins kijkt me dan heel tevreden aan. Zou je oorlogen ook kunnen stoppen door de vijand te kussen?’ Vraag ik mij af. Dat zou misschien best een mooi experiment zijn, alhoewel …laat ik wat kleiner beginnen. Misschien kan ik een training ‘goedmaken voor beginners’ ontwikkelen. En dat ik dan mensen leer om midden in de ruzie elkaar te kussen..

Gisteren toen ik de regenboogprins naar zijn weekendclub bracht en even met de leiding in gesprek was, kwam hij me nadrukkelijk meerdere afscheidskussen geven. Zo van: ‘ik hou heus van je CHarissa,  maar nu wil ik dat je gaat’.

Tja, het is denk ik wel een vorm van manipulatie en verleiding tot ander gedrag, maar zeg nou zelf; het is reuze slim, het effect is goed en de liefde wordt ook nog eens bevestigd. Dus mij hoor je niet klagen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.