Nieuw project: BRUS EN ZO!

Tabitha, Mariam, Anne-Roos, Charissa, Jorinde en de onzichtbare Wouter Nieuwenhuizen.

Af en toe riep ik ergens online: ‘Ik ben met zo’n leuk project bezig, binnenkort meer..’. Vandaag is er dan het moment om er iets over te schrijven. Broedgebied gaat samen met Vitree, Stichting Kinderpostzegels  en een heleboel andere pleegzorgorganisaties een aantal leuke projecten doen die allemaal met hetzelfde thema te maken hebben: Engage the Village!

Leven (her)vinden, samen met anderen

Ik ken pleegzorg vanuit mijn rol als pleegmoeder. Vijf jaar geleden wist ik nog niet hoe zwaar, maar ook, hoe rijk het is om op het scherpst van de snede te leven en hoe bijzonder het is als een kind aan je wordt toevertrouwd. Als pleegouders hebben we veel geïnvesteerd, niet alleen in het leven van onze Regenboogprins,  maar ook in het netwerk en systeem om hem heen. En man, dat was soms tot de tanden toe gewapend, en dan weer tot tranen toe geroerd.  Soms was het een Rollercoaster en soms ging alles zo traag als dikke stroop.  Ik had het niet kunnen doen zonder de absolute steun van vrienden, familie, collega’s en een paar vaste online bemoedigers. Ik ben zo dankbaar voor alle mensen om ons heen. De volwassenen en de kinderen die de regenboogprins zonder pardon opnamen in hun leven. Ik ben ook dankbaar voor het contact dat ik met de moeder van de Regenboogprins heb kunnen opbouwen. Zij is de bron van zijn bestaan. Bij pleegzorg ben je volop bezig met de basisbehoeften van mensen: Een thuis vinden en geven, trouw zijn en weten dat je ertoe doet.

Podium.

Ik was benieuwd of ik vanuit mijn andere rol, die van theatermaker en kunstenaar ook iets zou kunnen betekenen voor pleegzorg in Nederland. Ik wil mensen die betrokken zijn bij pleegzorg een podium  bieden. Een spreekwoordelijk podium waar plezier en pijn, maar ook en vooral de kracht van deze mensen naar voren komt. Een podium waar vanuit een dialoog kan ontstaan en dat inspiratie biedt aan de samenleving.
Als eerste maakte ik daarom afgelopen jaar de foto-tentoonstelling ‘Bijzonder Gewoon’. Deze  wordt het komende jaar nog op een aantal plekken getoond. Bij de opening van deze tentoonstelling vertelde ik verhalen, en zong duo ‘Boter bij de Vis.  Daar ontmoette ik ook Sylvia Huisman, Henriette Timmerman en Klaas- Jan Dunnink van Vitree. Ze waren geraakt door het geheel van tentoonstelling, verhaal en liedjes.

In januari zat ik bij hen aan tafel om te praten over ‘wat er nog meer kon’. Kon duo ‘Boter bij de Vis’ misschien meer liedjes maken? Zouden we nog meer met verhalen kunnen? En met theater? Met een vol hoofd ging ik weg en riep de mensen bij elkaar van Broedgebied om een plan te bedenken. En daarna, midden in de Lockdown belde ik weer met Sylvia en de mensen van Vitree, met de NVP, en  met andere organisaties. Allemaal hadden we aanvullende talenten en invloed. Langzaam maar zeker ontstond ‘Engage the Village’.  Een mand vol projecten die  uitmondt in een theatervoorstelling (hopelijk… daarvoor moeten we nog financiering zien te vinden).

project 1: Brus en ZO

Het eerste project dat we daadwerkelijk gaan uitvoeren heet ‘Brus en ZO!’ Dit project is speciaal voor eigen kinderen van pleegouders. We organiseren een creatieve Meet up waar jongeren naar theater en muziek kijken en luisteren en vervolgens zelf een kunstworkshop volgen. Tijdens deze dag ontstaan ook de contouren voor drie liedjes die ‘Boter bij de Vis’ vorm zal geven en daarnaast worden er drie podcasts gemaakt met verhalen en impressies van deze dag door curator Wouter Nieuwenhuizen.

Voor de volwassen betrokkenen binnen pleegzorg zal er uit de dag ook nog een artikel voort gaan komen die in een vakblad gepubliceerd wordt. Zo ontstaat er allemaal materiaal dat de eigen kinderen van pleegouders een podium geeft om te vertellen wat zij belangrijk vinden.

We doen het samen!

Dit eerste project wordt mogelijk gemaakt door Stichting Kinderpostzegels, Vitree, Christelijke Hogeschool Ede en ons team uit Broedgebied.  Save the date:  1 november 2020 (midden van het land, waarschijnlijk Utrecht).

Kijk nog even dit kleine filmpje voor het idee van het hele project en kennismaking met het team:

 

 

6 reacties op “Nieuw project: BRUS EN ZO!”

 1. Bea Jongsma schreef:

  Verfrissend, aandacht die broodnodig is. Creatief, zodat het aanspreekt en hopelijk veel mensen bereikt. Het gaat over gewone kinderen in bijzondere gezinnen, bijzondere kinderen in gewone gezinnen en gewoon bijzondere mensen in het bijzonder algemeen. Het gaat gewoon over ons allemaal.

  • Charissa Bakema schreef:

   SST… natuurlijk gaat het over ons allemaal. Maar dat gaat iedereen pas ontdekken als we de producten hebben gemaakt.

 2. Paul Go schreef:

  WoW wat een supergoed plan en een fantastisch mooie manier om alle verhalen een gezicht te geven in een wereld waarin nog zoveel onwetendheid is!

 3. Annemieke schreef:

  Zo leuk!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.